oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie. Spożywanie dużej ilości produktów roślinnych powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, spadek ciśnienia krwi, ograniczenie ryzyka wystąpienia otyłości czy cukrzycy. Na przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie warto zwrócić uwagę nawet wtedy, kiedy spożywamy mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dania kuchni wegańskiej mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Warto zaznaczyć, że dieta wegańska nie ma złego wpływu na środowisko, jak o jest w przypadku diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego.
A jakie przepisy tu królują? Przede
Warzywa kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Aby się o tym przekonać, warto sięgnąć po przepisy wegańskie, czy chociażby wegetariańskie. Zarówno jedne, jak i drugie rezygnują z mięsa na rzecz darów natury, przy czym przepisy wegetariańskie pozwalają stosować krowie mleko, czy miód. A jakie przepisy tu królują? Przede wszystkim zapiekanki. Kuchnia wegańska pełna jest pomysłów na łączenie warzyw i zapiekanie ich między innymi pod kołderką z mleczka koksowego. W krótką chwilę można wyczarować w ten sposób wspaniałe danie.